Musik for stemmer, instrumenter og musikdramatik i et velklingende og vedkommende tonesprog.

  • Påskevigilie

    for ligestemmigt kor, trompet & orgel

    Påskevigilie er en kantate i otte satser for lige stemmer, trompet og orgel skrevet til Roskilde Domkirkes Pigekor. Værket er skrevet til at blive opført samlet, men alle satserne kan uden problemer opføres individuelt og kan sagtens anvendes i en liturgisk sammenhæng, hvor de ikke nødvendigvis synges i sin helhed eller i rækkefølge. Kantaten kræver, udover kor, solist og orgel, en trompetist, men stemmen kan uden problemer opføres af et andet passende blæseinstrument som f.eks. obo, klarinet, sopran-saxofon, blokfløjte eller zink.
    En påskevigilie er en aftensgudstjeneste, der afholdes påskelørdag dvs. dagen mellem langfredag og påskedag. I den danske folkekirke er der ingen fastlagte læsninger til påskelørdag i ritualbogen, så derfor har jeg forholdt mig frit til tekstvalget. Satsernes tekster er primært uddrag fra bibelen og salmebogen og er sat sammen, så de danner et handlingsforløb fra påskelørdagens stilhed og tomrum til påskemorgenens forløsning og glæde idet kvinderne ved graven modtager beskeden om genopstandelsen.

    Kantaten indledes med Der venter bag langfredags nat i to udgaver. I den første udgave (1a) høres en melodi til Aastrups tekst fremført på skift af trompet, en solist og hele koret, mens den anden udgave er samme melodi, men med et traditionelt homofont orgelakkompagnement. Hvis musikken opføres i gudstjenestesammenhæng, kan salmen benyttes som fællessalme (1b), eller man kan anvende 1a som præludium efterfulgt af 1b som fællessalme, hvor menigheden synger med fra vers 5. I dette tilfælde skal man anvende ossia’en i orgel og trompet for at sikre en smidig overgang mellem satserne. I en koncertopførelse bør man nøjes med at synge 1a og derefter gå videre til nr. 2.

    2. Sats, Psalme 88, er skrevet som en chant efter anglikansk forbillede. Ifølge tidebønstraditionen synges doksologien (”Ære være Faderen…”) ikke i passionstiden og benyttes først fra og med påskeaftens vesper, hvorfor den er medtaget her. Det er også muligt at udelade den, og man kan forholde sig frit til hvor mange vers og antifoner, man ønsker at opføre. Det er vigtigt at synge teksten med et godt naturligt flow, så den musikalske rytme ikke bliver for mekanisk i fremførelsen, men derimod kommer så tæt på talerytmen som muligt.

    Det harmoniske sprog i den første del af den tredje sats, Jesus Kristus blev lydig, er karakteriseret ved mange kromatiske vendinger i samme mol-toneart som den forgående sats. Musikken kræver et delikat og sart sammenspil mellem sopran-solisten og trompetisten især i de parallelle sekstendedelskoloraturer. B-delens kanon (takt 54-109) kan udføres af hele koret eller af en mindre besætning, og man kan også helt udelade 2. stemmen.

    N. F. S. Grundtvigs og Th. Laubs smukke salme Hør vor helligaftens bøn, som ligger til grund for sats nr. 4, har altid været en af mine yndlingssalmer. I denne udgave har jeg benyttet udvalgte dele af både teksten og melodien og ombearbejdet den til en vekselbøn mellem en forsanger og koret.

    Den femte sats, Hvem søger I i graven? er en slags repræsentation af evangelieteksten. Teksten er hentet fra middelalderritualet Quem quaeritis, hvor man i dramatiseret form hører om kvindernes besøg ved graven, og at de, som de første, får forkyndt Jesu opstandelse. Den indledende stille orgelmusik skal symbolisere mørket, vi befinder os i påskeaften, og de 3×3 klokkeslag (spillet på triangel eller lignende lyst signalagtigt slagtøjsinstrument, f.eks. håndbækken eller syngeskål) symboliserer banken på indgangen til graven.

    6. Sats, Halleluja!, er tænkt som en fyldig udsmykning af foregående sats’ sidste ord og fungerer i kantaten som en musikalsk solopgang. Musikken begynder helt forsigtigt med nogle meget tøvende Halleluja-råb, og efter et ekko fra første sats i alt- og trompetstemmen udvikler satsen sig langsomt med gentagende Halleluja-råb i retningen af en sikker forvisning om, at Kristus sandelig er opstanden.

    Kantatens afsluttende sats, Påskemorgen slukker sorgen, er et arrangement af salmen af samme navn, som gør brug af en enkelt cluster-effekt til at skabe en illusion af en forlænget efterklang, som om tekstens budskab bliver spredt som sang over bjerge og dale. Her befinder vi os ”meget tidligt om morgenen den første dag i ugen da solen var stået op”, som der står i evangelierne, og påskedag er begyndt!

    ID: FK-1004

    År: 2020

    Varighed: ca. 24 min.

    Sider: 27

    Format: A4

    Pris: 149,00kr.


  • Responsorier

    for a cappella kor SSA

    Et responsorium er en vekselsang mellem præst og menighed eller mellem forsanger og kor. Som liturgisk led benyttes de bl.a. i tidebønnerne, hvor de både benyttes til indgang og senere i messen i form af vekselbønner. Bortset fra kyriet (Herre forbarm dig…) og doksologien (Ære være Faderen…) stammer de vekselsungne bønner fra forskellige steder i Salmernes Bog. Musikken er oprindeligt skrevet Roskilde Domkirkes Pigekor med støtte fra Augustinus Fonden til brug ved kirkelige handlinger, men den kan også uden problemer synges ved koncerter, hvor man dog bør udelade Fader vor.
    Til sidst i stykket er der mulighed for at indlægge en forbøn, men det bør i mine øjne være undtagelsesvis. Den musikalske karakter er rolig, og man bør forholde sig fleksibelt til både tempi og overgange mellem solo og tutti-indsatser, så det ikke bliver forhastet, hvilket især er vigtigt hen imod slutningen.

    ID: FK-1018

    År: 2020

    Varighed: ca. 3 min.

    Sider: 4

    Format: A4

    Pris: 79,00kr.


  • Intrada

    for trompet, orgel og pauker (ad lib.)

    Intrada er skrevet til bispevielsen i Roskilde Domkirke i september 2022, hvor det fungerede som indeldningsmusik til den festlige TV-transmitterede gudstjeneste under overværelse af H.M. Dronning Margrethe.
    Stykket har en festlig og pompøs karakter i en stil, som nærmest leder tankerne hen på storladne superheltefilm. Siden uropførelsen har stykket ofte været spillet som præludium til konfirmationer og som postludium til bryllupper.
    Man kan opføre Intrada både med og uden pauker, og man kan alt efter behov og behag medtage eller udelade begge gentagelser. Denne udgave af Intrada er en reduceret version af den oprindelige udgave for messingkvartet, orgel og pauker (ad lib.)(FK-1006), og den findes også i en udgave for solo-orgel (FK-1006b) og i en forenklet udgave for solo-orgel (FK-1006c).

    ID: FK-1006a

    År: 2022

    Varighed: ca. 4 min.

    Sider: 8

    Format: A4

    Pris: 129,00kr.


  • Intrada

    for messingkvartet, orgel og pauker (ad lib.)

    Intrada er skrevet til bispevielsen i Roskilde Domkirke i september 2022, hvor det fungerede som indeldningsmusik til den festlige TV-transmitterede gudstjeneste under overværelse af H.M. Dronning Margrethe.
    Stykket har en festlig og pompøs karakter i en stil, som nærmest leder tankerne hen på storladne superheltefilm. Siden uropførelsen har stykket ofte været spillet som preludium til konfirmationer og som postluidum til bryllupper.
    Man kan opføre Intrada både med og uden pauker, og man kan alt efter behov og behag medtage eller udelade begge gentagelser. Stykket findes også i en reduceret udgave for én trompet, orgel og pauker (ad lib.) (FK-1006a), en udgave for solo-orgel (FK-1006b) og i en forenklet udgave for solo-orgel (FK-1006c).

    ID: FK-1006

    År: 2022

    Varighed: ca. 4 min.

    Sider: 12

    Format: A4

    Pris: 199,00kr.


  • 4 korsange til kyndelmisse

    for ligestemmigt kor & klaver/orgel

    Kyndelmisse markeres ved musikgudstjenester i mange kirker. Ordet kyndelmisse kommer af det latinske ’candelarum missa’, altså lysenes messe, som holdes om aftenen, og billedet af lyset i den kolde og mørke vintertid har inspireret mange komponister. I denne samling, ’4 korsange til Kyndelmisse’, præsenterer Korlivs Forlagsudvalg satser for lige stemmer i varierende sværhedsgrader, hvorfor satserne retter sig mod forskellige aldersgrupper. Udgivelsen fremstår som et komponistportræt af Egil Kolind og er udgivet som fuldt partitur (KORLIV 154) samt korstemme (KORLIV 154a).
    Lev som lysets børn kan synges af alle typer kor, men henvender sig mest til de lidt yngre sangere. Teksten er uddrag fra Sl 139 og kan synges som en vekselsang mellem én eller flere solister og hele koret. Teksten til omkvædet, eller rettere antifonen, som også er stykkets titel, er fra Ef 5 og kan synges både med og uden overstemmen i slutningen. Det noterede klaverakkompagnement (den første af de to udgaver) bidrager med et kontinuerligt flow og en klanglig udvikling gennem satsen, men man kan også opføre stykket med almindeligt becifringsspil (den anden udgave), hvis man ønsker et mere enkelt udtryk.
    Simeons lovsang eller Nunc Dimittis, som den også ofte kaldes, er en duet for to lige stemmer. Satsen er holdt i en fredfyldt karakter, men med et dynamisk opsving ved afsnittet med teksten ”et lys til åbenbaring”. Udover til kyndelmisse er Simeons lovsang en oplagt korsats at synge til aftengudstjenester hele året.
    Sne er det eneste stykke i samlingen, som ikke har en bibelsk tekst. I Iben Nielsens digt befinder vi os i vinterens snedækkede, melankolske skumringsmørke. Musikken er frostklar, hvid og blid og hele vejen igennem holdt i et roligt gående pianissimo. Fordi stemningen i digtet er båret af ro og mildhed, kræves der et stort fokus på de mange små dynamiske udsving, der hele tiden er til stede i satsen.
    Jeg er verdens lys har et mere fyldigt orgelakkompagnement og kræver derfor også et orgel med flere registreringsmuligheder. Det kendte Kristus-citat, som er sangens titel, høres gentaget mange gange i de tre stemmer i forskellige varianter og kanonformationer. Udover det nytestamentlige citat indgår der også et gammeltestamentligt tekststykke fra Esajas Bog (”Det folk, der vandrer i mørket…”), der fungerer som en bagudskuende refleksion. Stykket har en opløftet og glædesfyldt karakter, som konstant gennemstrømmes af det lille, musikalske ”Jeg er verdens lys”-motiv. Ønsker man en kortere udgave af stykket kan man udelade
    takt 29-59.

    Udigvet på Forlaget Mixtur for KORLIV/Folkekirkens Kororganisation

    Købes hos Århus Musik/noder.dk

    ID: FK-1017/

    År: 2024

    Varighed: ca. 13 min.

    Sider: 23

    Format: A4


  • Hvad er det i grunden?

    fællessang til tekst af Adam Garff

    I anledningen af 175-året for grundloven udskrev DR og højskolerne en sangkonkurrence hvor Adam Garff og jeg deltog med denne sang. Den var med blandt finalisterne men på trods af både høj tekstlig og musikalsk kvalitet vandt den desværre ikke. Teksten tager afsæt i grundloven og undersøger, hvad der er det særligt danske ved den, og melodien er let at lære og skrevet til at være velegnet til fællessang.

    ID: FK-1013-04

    År: 2024

    Varighed: ca. 4 min.

    Sider: 2

    Format: A4

    Pris: 15,00kr.


  • Alt sker som et svar

    for sang & klaver

    ‘Alt sker som et svar’ er resultatet af et musikalsk samarbejde mellem tekstforfatter og illustrator Marie Priem og komponist Egil Kolind. De fem sange veksler mellem fjern fortid (“Vi gav dem et navn, og så var de til…”) og nærværet i nuet (“Druknede pileskud vi havde sat; de forsvandt; men vi greb en sommernat…”). Til hver af sangene hører en illustration af Marie Priem og man vil kunne høre hvordan musikken og teksterne afspejler stemningen i billederne og omvendt. På den måde vil man kunne sanse sangene ved både at se, lytte og føle.

    ID: FK-1001

    År: 2018

    Varighed: ca. 21 min.

    Sider: 28

    Format: A4

    Pris: 149,00kr.


  • Månekys

    for a cappella kor SATB

    Månekys er den sidste af de fem satser i samlingen Sange fra et spættet lyshav. Hele værket er blevet indspillet af Graabrødre Kammerkor og kan findes på alle større streamingplatforme. Teksterne af Marie Priem er som en hymne til månen og skildrer den rolige natstemning oplyst af månens lys. Det inspirerede mig til at skrive denne sang i et meget rent og enkelt tonesprog, som en slags aftenbøn.

    ID: FK-1003-05

    År: 2021

    Varighed: ca. 3 min.

    Sider: 1

    Format: A4

    Pris: 29,00kr.


  • Sølvpopler

    for a cappella kor SATB

    Sølvpopler er nummer to af de fem satser i samlingen Sange fra et spættet lyshav. Hele værket er blevet indspillet af Graabrødre Kammerkor og kan findes på alle større streamingplatforme. Denne sang er en af mine personlige favoritter, og jeg har opført den mange gange med Graabrødre Kammerkor. Den er altid blevet godt modtaget af publikum, og jeg tror, at tale- og ekkoeffekterne er det, der især fanger deres opmærksomhed, naturligvis sammen med Marie Priems poetiske skildring af sølvpoplerne og deres klappende og raslende blade.

    ID: FK-1003-02

    År: 2021

    Varighed: ca. 3 min.

    Sider: 1

    Format: A4

    Pris: 29,00kr.